runbexrun.blogg.se/bexbakar

Recept: stekt ris, fast med bulgur

Publicerad 2015-10-29 19:15:27 i Vegetariska recept,

 
 
I måndags åt vi bulgur till middag och det blev otroligt mycket över. Jag har itne riktigt lärt mig hur mycket mat som går åt beroende på rätt så ibland blir det massor över, ibland för lite. Idag är sambon min iväg på avslutning med sitt lag och därför passade jag på att kylskåpsrensa lite genom att göra stekt ris, fast på bulgur. Det gick otroligt snabbt (max 15 minuter) och blev supergott!
 
Såhär gjorde jag:
Först hackade jag en halv lök och en morot och fräste detta tillsammans med gröna ärter och majs i en stekpanna. Lite kryddor åkte på (ingefära, vitlök, salt, peppar, chilipulver) och därefter även bulgur. Efter att ha stekt ihop någon minut knäckte jag i ett ägg och lät det koagulera innan jag drog av från plattan. Detta serverades sedan (som ni ser), med sweet chilisås och en frukt. Mums!
 
Ville bara dela med mig av detta superenkla recept. Det funkar säkert även med quinoa, mathavre eller andra gryn. Anpassa kryddningen efter smak och tillbehör. 
Lycka till!
 
/Bex
 
 

Brödtankar

Publicerad 2015-10-28 20:53:00 i Brödbak, Surdeg,

Jag har nästan helt slutat att baka med jäst. Visserligen har jag en påse torrjäst hemma i skafferiet, men den står där mest i väntan på att få bli kanelbulle, saffranskringla eller kardemummalängd. En väntan som kan bli lång med tanke på att vi i vårt lilla hushåll just nu undviker tillsatt socker och vitt socker.
 
I vanliga matbröd är det nu nästan 100 % surdeg som gäller. Jag funderade lite på varför, hur det kom sig att jag övergav jästen så fort Albert kom till världen.
Det jag kom fram till var väl tre skäl
1) surdegsbröd är så himla goda!
2) de håller längre än jästbröd
3) jag anser att surdeg fungerar bättre än jäst för att jäsa "tunga" degar med mycket fullkorn, frön och torkad frukt.
 
Surdeg funkar också väldigt bra för hur jag bakar till vardags. Jag tycker inte om att ha en deg jag måste titta till hela tiden, som liksom tar tid ifrån mig. Ibland är det kul att få pyssla i köket och bara fokusera på det, men eftersom jag bakar allt bröd vi äter skulle det ta för mycket tid från vardagen. Jag gillar att baka, men jag gillar också att träna, laga mat, läsa böcker osv. Plus att jag faktiskt också måste städa, diska, tvätta och jobba. Drömscenariot vore att bara få baka hela tiden, men det är tyvärr rätt långt ifrån verkligheten just nu.
 
Ett "vardagsbrödbak" - vilket infaller en till två gånger i veckan - ser för mig ut som så att jag matar min surdeg på kvällen, rör ihop degen på morgonen, ställer denna i kylen och om Jonathan är hemma får han i uppgift att ta ut den vid en lagom tid, bakar ut degen på eftermiddagen efter jobbet, låter den därefter jäsa en andra gång och gräddar vid middagstid. På det här sättet tar brödet minimalt med tid och ger mig maximalt med energi eftersom jag får göra allt det roliga utan att vänta!
 
I och med detta faktum har jag börjat få slut på surdegsrecept i min brödbok. Tips på goda bröd mottages tacksamt! Helst utan alltför krångliga/ovanliga ingredienser då jag helst håller mig till tre mjölsorter i skafferiet (vetemjöl, grahamsmjöl och rågmjöl). För att råda bot på problemet tänker jag att jSuag ska börja experimentera mer framöver och omvandla mina favoritjäsbröd till surdegsbröd. Hade också tänkt försöka starta en glutenfri surdeg så att jag kan baka bröd till mamma. Funderar på om havremjöl kan tänkas funka? Någon som vet något om glutenfria surdegar?
 
/Bex

Linssoppa och foccacia

Publicerad 2015-10-26 17:18:28 i Brödbak,

I går stod linssoppa på menyn hemma hos oss. Jag hade hittat ett recept i min favoritkokbok Mera Vego som jag ville testa, nämligen gul linssoppa med kokosmjölk. Superenkelt var receptet; bara att hacka lök och riva morötter, fräsa de i curry, hälla i kokosmjölk, vatten, linser och buljongtärning och låta koka! Hur gott som helst blev det också. Till denna soppa ville jag baka något gott litet bröd, eftersom jag har gott om tid och energi nu när jag varit småförkyld och inte kunnat träna. Valet föll på foccacia.
 
 
Här ovan syns vår soffmåltid i sin helhet. Det var NFL igår och därmed obligatorisk TV-middag. Tyvärr bir bilderna aldrig särskilt bra här i lägenheten (ber om ursäkt för det) nu när solen inte lyser lika starkt och våra lampor ger ett ljus som ser mystiskt ut på bild.
 
 
Här en liten close-up på min foccacia i uppskuren form. Bredvid den har vi lite rostade kikärter.
 
 
Foccacia är ganska lätt att baka. Mycket sköter sig själv. Degen är enkel att röra ihop och handskas med och det enda viktiga att komma ihåg är att ha mycket och god olivolja med i processen. Då jag inte hade en enda liten droppe olivolja kände jag att det skulle gå åt pipsvängen redan innan jag började, men vet ni vad? God rapsolja fungerar lika bra!
 
Här nedan följer mitt recept. Jag följde ett grundrecept från den här boken som jag ändrade lite efter vad jag hade hemma.
 
Ingredienser
Liten skvätt med torrjäst (skulle gissa på ca 1 tsk)
3,5 dl vatten
2 msk rapsolja
1 msk honung
7,5 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
 
Några nypor flingsalt
Timjan
Mer rapsolja
 
Hur du gör
Börja med att röra ut jästen i vattnet. Häll i resten av ingredienserna och blanda med en trägaffel eller liknande tills degen känns jämn. Täck bunken och låt jäsa ca 5 timmar.
Täck en långpanna med bakplåtspapper och pensla ut lite olja på det. Skrapa ut degen i pannan så den täcker hela (eller så gott det går). Pensla över olja och täck sedan med plastfolie och en bakhandduk ovanpå. Låt jäsa i ca 1,5-2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader under jästiden så ugnen är varm när du vill sätta in degen!
Gör små gropar i degen med ett finger (ha olja på!) och strö sedan på flingsalt och kryddor. Sätt in i ugnen.
Grädda brödet i 20-25 minuter. Låt den svalna något innan du äter, brödet är dock godast nygräddat så vänta inte för länge ;)
 
 
Lycka till!
/Bex
 
 
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela