runbexrun.blogg.se/bexbakar

Pumpabröd med surdeg

Publicerad 2015-11-05 17:19:09 i Brödbak,

För någon vecka sedan experimenterade jag lite i köket och bakade ett bröd med pumpafrön, där jag bytte ut jästen mot surdeg. Nyligen kom jag på att jag glömt skriva om det här!
 
 
Pumpabröd med surdeg (1 bröd)
Del 1) Surdeg
Blanda en klick sparad surdeg eller surdegsgrund med 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten. Täck och låt stå över natten (eller motsvarande antal timmar på dagen, dvs ca 8)
Del 2) Deg
Blanda surdegen, med 1 dl pumpafrön, 1 msk honung, 1,5 tsk salt, 1,5 dl grahamsmjöl, 6 dl vetemjöl och 3 dl vatten. Låt jäsa 6-8 timmar över dagen. Jag jäste min i kylen i några timmar och tog sedan ut den i rumstemperatur så den inte skulle överjäsas medan jag var på jobbet. 
Ta ut degen på ett mjölat bakbord och forma till ett runt bröd. Strö även ut pumpafrön på bordet som du rullar det i. Täck sedan med en bakhandduk och låt jäsa ungefär 1 timme. 
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet i 35 minuter i mitten av ugnen.
 
Tips! Låt brödet jäsa i ett durkslag eller en skål (eller annat i samma form) och vänd sedan ut det på bakplåtspapper. Då får det en fin, rund form.
 
Lycka till!
 
Bex

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela